注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

羽ばたきましょう!

強さは困難に立ち向かう事でしか掴めん!ならば、我はあえて茨の道を進もう!!

 
 
 

日志

 
 
关于我

追梦人,通过CATTI日语二级口译,广外日语口译专业应届,就活中,口译业务请联系邮箱。声控,喜欢动画和轻小说。中日通訳者です。有能ですが(多分)面白味のない人。

网易考拉推荐

正式放假第一天...  

2010-07-11 00:04:13|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

今日有人生日,先讲句生日快乐先~原来我地都识左5年了,唉,时间过得真快~~~

 

放假第一天我竟然去左做作业,真系神奇,我E个万年缺交作业嘅竟然会去做作业。做左化学一节书,物理一节书,数学一节书。突然发现高考,原来好近了。做开数学题先知道自己已经退化到感简单嘅题目都解唔出,系时候要努力一下。

 

唔知道我有无讲到7月4号果次N1考成点呢?听力果然无失准,正确率95%;阅读差少少,早知唔改答案就好了,85%;词汇语法最差得个72%,好多都未见过,一错开就系感错落去,好彩无连累到阅读同听力姐,唔系就真系杯具啦~~如果无咩嘅话,应该今次就顺利通过了。今次1级同上次2级成绩又系差唔多,平均83%,比上次84.7%差左少少。仲霖住话冲90%,点知都系失败。以后读大学得闲先再黎多次1级,冲击90%!

 

啱啱同一位前辈倾完,佢今次1级好劲啊,学左5年即系5年,我2年货仔真系比唔上佢,但系值得自豪嘅系,我听力叻过佢好多,哈哈~~!

讲开佢高考时,日语考到几多分,答曰:“139而已”。唔知道我又可唔可以罗到139呢?我唔贪心尬,我130都算了~。

 

放假先放左几日,快将Fate睇完了,唉,对ED嘅中文名字好有感触,あなたがいた森(曾有你的深林),曾拥有过你,而今你又身处何方?

过埋听日,写篇Fate感想先得,话晒都继EVA之后自己第二想补嘅第二套动画。不过又话同空境有关联嘅,都唔系好多姐,相通嘅貌似只有魔法与魔术嘅区别而已。

 

系感先,写完啱啱好12点,今晚场波,我话乌拉圭赢!

  评论这张
 
阅读(42)| 评论(5)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017