注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

羽ばたきましょう!

強さは困難に立ち向かう事でしか掴めん!ならば、我はあえて茨の道を進もう!!

 
 
 

日志

 
 
关于我

追梦人,通过CATTI日语二级口译,广外日语口译专业应届,就活中,口译业务请联系邮箱。声控,喜欢动画和轻小说。中日通訳者です。有能ですが(多分)面白味のない人。

网易考拉推荐

第四周  

2010-03-20 21:48:07|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

得闲无事,上黎讲两句无聊野。第四周 - .杰々_☆°∴ - N1成功报名,已经成功一半!

 

点讲好呢?第四周很高兴,保持全勤记录。虽然有一次差少少就迟到……

今个星期,真系意识到自己要发奋了。每当见到人地好认真问紧老师问题嘅时候,我同我同位总系好清闲感坐系位上。佢就有时沟女,又是玩手机,最近又貌似唔系玩什么龙什么战记了,换左个新game。而我就同常系训翻个教或者去趟洗手间,前排就通常系同人地倾下计嘅,唔知道系唔系月考临近,个个都好认真睇书,问老师问题。我地理科班,节节理科课落课之后,老师肯定无得走,绝对要答问题,而且问题系永远都答唔晒感嘅,真系厌烦。唔知到文科班又系唔系成班问题少女同问题少男嘅呢?

 

生物联赛,无乜心机搞了。庞清琴晚发左条短比我母亲大人,讲话咩连续3个星期六要搞联赛训练。搞到我啊妈一早就叫醒我,我真系唔想去。打死都无起到床,最后都系无翻学。最后尾,庞清仲要整多条短比我,就讲得我一个人无去到训练。都唔知点解释好,我系唔想去翻学啊嘛,随便霖左个理由推搪过去。其实,何必要将名额浪费系我身上呢?一开头,又话我选拔赛嘅时候发挥唔好,出唔到线,仲讲晒一堆无聊野先嘅。所以我自己就霖住放弃的啦,你突然上星期又话,高三有人唔玩,等我成为第八个参赛者。我自尊心比较重,做人地替补有何好?既然我自己选唔上,唔怪人地,但系你又突然之间叫我做替补上场,有什么意思?!都已经放弃左了,你又黎强行将那团已经熄灭嘅火焰再次点燃,又能够怎么样呢?我自己都已经无以前果种斗志了,仅仅系维持班上第一名就已经好辛苦,更何况是代表学校比赛?再且,上次生物测验,第一都无埋,貌似人地志坚学到好轻松,学到我仅剩的一个第一都罗埋……唔太在意,同自己讲只不过系自己状态暂时唔好。各位看客,系度睇完就算啦,唔好同庞清讲,真系唔想佢失望,貌似佢系其他老师面前经常讲起7班有个生物好叻的我。真系唔想佢失望的说。

 

嗯,N1的报名成功了!7月4日就可以去参加N1嘅考试了,今次都系广外,系班上稳到3个人一齐去考试都算系感尬啦。希望可以考到啦,改革后嘅第一场考试,我预左做白老鼠尬啦,难就难啦!顶硬上!准考证张像黎姐,无乜好睇,我真人感靓仔系米先?第四周 - .杰々_☆°∴ - N1成功报名,已经成功一半!

 

第四周 - .杰々_☆°∴ - N1成功报名,已经成功一半!

 

仲有一件悲剧嘅事情,语文补考6人去5人失败,星期一仲有一次补考机会,我霖我都系要重修尬啦。次次都系感,以前又系默写唔合格,就成份卷唔改,超级讨厌!无背书点默写啊,后面做得感辛苦,你睇都唔睇?仲霖住后面补翻一定过啦,点你你感搞法,简直晒我时间,比翻我堂我最爱嘅社团课我!!!

 

第五周要来了,我净低嘅时间唔多了。要加紧先得,唔想乜都未做就要比人强行结束!

  评论这张
 
阅读(79)| 评论(8)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017