注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

羽ばたきましょう!

強さは困難に立ち向かう事でしか掴めん!ならば、我はあえて茨の道を進もう!!

 
 
 

日志

 
 
关于我

追梦人,通过CATTI日语二级口译,广外日语口译专业应届,就活中,口译业务请联系邮箱。声控,喜欢动画和轻小说。中日通訳者です。有能ですが(多分)面白味のない人。

网易考拉推荐

サーキュレーション  

2010-01-29 17:26:40|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

サーキュレーション嘅意思系,循环。

 

我不断感循环,翻学-考试-寒假-翻学-考试-暑假 / -公交-课室-饭堂-课室-公交-

但系系不知不觉中转下眼就到左高二,转下眼就结束一个学期,转下眼就高三,要面对高考。

129...只不过系在日历上翻起上新嘅一页,无乜感值得庆贺,就如我对生活般,依旧麻木。

 

1.其他同学都话,今次系人生最后一个长假期了。

的确,下年嘅暑假无我地E班准高三份。然后毕业,大学并不存在长假E个概念,天天都系放假。

下年我要住宿了,系从上次啊强口中听出的。我不禁大吓一惊,以前一齐同班嘅时候,都唔见得啊强系好认真嘅学生。到左高二,我反而想去玩,想抛开一齐去玩。难道系高一太搏?睇黎我留低左一个认真热爱学习嘅印象比啊强,啊强竟然话要向我学习。可能下学期我都要自习晚修了,但系绝对唔住宿,就同翻学就算迟到,我都唔会搭一次摩托一样,系原则问题!!我系唔会比真光绑左嘅,我一直都系感霖。从未改变。

 

2.今日收到所谓嘅“高二学生成绩追踪单”啊星突然爆一句出黎“哇,感可怕嘅,追踪喔~~列晒入学到E家嘅,哈哈”。的确系好可怕,很可怕。

一望就霖起以前自己嘅威水事。

先睇英语,总睇黎讲系好差、超级差!而且不断退步。以前总以为自己刚入学时,英文有117,真系好叻。(以前从初中从未合格)但系知道大家都系140以上之后,虽然有打击,但系依然下定决心学好英语。到左今日,终于知道事实系无法改变嘅!原来一直被我引以为豪嘅英语成绩117,系学校都系排到712名。心突然凉了一下,原来人生最高峰嘅117分,系人地嘅眼中只不过系一个连眼眉都瞧不上嘅垃圾!

Maggie——高一时,英语老师,同时亦系我全真光唯一一个中意嘅老师(以前仲讲过如果你比我揽一下的话,我就会进步100名嘅笑话。):

首先我要讲对唔住,好多谢你一直鼓励我。但系我始终不长进,我曾经讲过就当系为左你嘅面子问题,我都会考到一次500名比你睇。但系我始终都做唔到,对不起,而且我仲逃避了你,逃避左英语。

 

高二,我苦苦思量左好耐,终于到同班主任、英语老师、级长讲晒,我高考嘅外语科目将改为日语。日语,系点样一个概念呢?系侵华战争嘅象征?系90后非主流所谓嘅代表?定系值的你所耻笑嘅话题?我认为全部都唔系,日语就系日语。同英语一样,撇开所有影响因素,单独对比,都只不过系一门语言!

 

霖翻起当初我都考虑左好耐,当时高一时,日语就只会那么一点点。做出E个决定系需要勇气也需要毅力去坚持!

短短嘅1个月:进步到3级,04年考题,400分满分考得360,通过3

短短嘅3个月:进步到2级,09年考题,400分满分考得340,通过2

从我做出考日语E个决定,已经过去7个月了,由乜都唔识,进步到2级。黎JLPT嘅最高等级就还差1步——1级!

 1级——我曾经系几感向往。但系现在嘅我已经站在了日语JLPT1级的备考线上!仅仅半年时间!我以为我D英语白痴,应该连日语都一样学唔成先啱。但系,仿佛日语就系为我而设嘅外语一样,学习过程中有苦有乐,进步很快。

Maggie,可能我永远都考唔到英语合格,可能永远都无法回答你对我嘅不解,可能永远都无法完成与你嘅约定。

但系,我会凭着日语JLPT1级嘅水平来挑战高考,到时候,我就会讲一句。 日语同英语都不过系语言,无轻重之分!

 

第二看化学:

从未跌出真光全30名嘅化学...终于跌出了,而且还跌出到100+,我不怪任何人,我只怪我自己。但系竟然比级长知道我成绩甘差。想当初,高一化学都系级长带的。虽然可能佢唔记得我个名,但系我相信佢一定记得,系边个能够在最难嘅有机化学中,平均分得40+嘅级成绩中,取得96嘅高分,拉开第二名10分,成为全级第一的!

第三看物理:

一样,毫无起色,基本上都系100名上下浮动。张丽萍,你教得真差,快D比翻发哥我!

第四看生物:

不太尽如人意,由入学嘅177名进步到第1名,难得难得,非常难得。可惜今次考试未能卫冕,得翻24,很讨厌区出题,很讨厌考试试题不够难,尽是简单的陷阱!

第五看语文数学:

语文一直都是那个死样子,没什么进步,反而退步了,某同讲:“真系衰,一唔睇语文姐,即刻就感啦”。我都系一样,同样只怪自己。

数学:最叻都不过系123名,现在一D都唔识。下学期重点唔会再系生物化学,而系数学。我有信心可以上翻123

第六看总分:

一睇到就霖翻起以前“撇开英语上重点”E句口号,虽然E句口号只系成功过1次,但系那1次,我永远都会记得。撇开英语150分,我也是可以进到重点的!

 

 

3.讲成绩真系越讲越唔开心,不如讲下寒假有乜安排。

 1.有人话寒假要好好努力在家闭关读书,寻求突破。我说你啊,你可以陪我出去玩一下吗?你唔闷,我都闷。

2.有人话寒假去打球,天天去,打到开学,然后认真读书。我说你啊,你可以读一下书吗?我系弱书生,不能陪你一齐日日打球(最多一个星期一次),我怕我会虚脱。

3.有人话寒假去沟女,过上一个最开心嘅寒假。我说啊,你去沟女可以唔话比我知吗?我无女朋友,又无太阳眼镜!

4.有人话寒假沟女读书玩乐3不误.......有无感叻啊,唔好吹水。

5.有人话寒假出国旅游...唔好去感耐啊,你上次一去就一个月...今次系寒假唔系暑假,无1个月比你尬....

6.有人话一日玩魔兽,玩到台电脑坏为止...对于E样,我无任何评价。

 

唔知道你嘅计划又系点呢?我就预左读书尬啦,唔知某人会唔会比机会我坐佢隔黎同佢一齐读呢?

 

                                                                                          2009129日 杰々_°

  评论这张
 
阅读(46)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017